Historie

Onderlinge Begrafenis- en Crematievereniging Holz is opgericht op 11 september 1927 in Kerkrade. Op dat moment fungeerde de vereniging uitsluitend voor de uitvoering van begrafenissen voor de Kerkraadse leden. In die tijd waren de sociale voorzieningen in Nederland vrij laag en waren er geen verzekeringsmaatschappijen actief om deze diensten te verzekeren.

In plaats daarvan waren er zogenaamde ‘burendiensten’, die traditiegetrouw de plicht op zich namen om gezamenlijk te zorgen voor begrafenissen. Dankzij de opkomende mijnindustrie en de maatschappelijke zorgen vanuit de mijnen naar haar medewerkers werden initiatieven gesteund die sociale taken oppakten.¬†Zo ontstonden de eerste¬†begrafenisverenigingen. Vrijwel iedere mijn had binnen haar directe werkomgeving in Kerkrade een eigen begrafenisvereniging.

Veranderingen

Onze begrafenisvereniging is in 1927 opgericht en heeft zich steeds uitgebreid. Tegenwoordig heeft de vereniging circa 5.500 leden. In de loop der tijd werd ook cremeren populair. Daarom is deze vorm inmiddels ook in het dienstenpakket opgenomen. De kosten van begrafenissen en crematies zijn door de jaren sterk toegenomen. Het bestuur blijft er nu en in de toekomst naar streven om de nabestaanden van haar leden in geval van overlijden een stijlvol en respectvol afscheid te bieden.